Quantcast
Channel: Lifestyle - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9074

EMMA juhlii ja avaa uuden kansainvälisen näyttelysarjan

$
0
0

 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo täyttää 10 vuotta. Tasan 10 vuotta sitten 13.10.2006 EMMAssa avautui Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyn rinnalla Kazimir Malevichin, Shirin Neshatin, Ruutusotamiehen ja Timo Kelarannan näyttelyt.

Tänään 10-vuotisjuhlapäivänään EMMA avaa uuden Nykyaikaa etsimässä -näyttelysarjan tuoden kansainvälisesti merkittävät ryhmänäyttelyt osaksi museon profiilia ja ohjelmistoa. Ensimmäinen, ihmisen suhdetta itseensä, luontoon ja digitaaliseen ympäristöönsä käsittelevä näyttely avautuu yleisölle 12.10.2016. EMMAn tiloihin laajasti levittäytyvä, 22 kansainvälisen nykytaiteilijan teoksista koostuva kokonaisuus on esillä EMMAssa 8.1.2017 asti.

Samanaikaisesti EMMA avaa Saastamoisen säätiön Kosketus-kokoelmanäyttelyn osaksi toteutetun Hanna Haaslahden tilausteoksen Simulation Box, 2016 ulkona WeeGeen sisäänkäynnin yhteydessä.

 

Nykyaikaa etsimässä / 12.10.2016 - 08.01.2017

Näyttelysarjan innoittajana on kirjailija, kulttuuriajattelija Olavi Paavolaisen esseekokoelma Nykyaikaa etsimässä (1929), jossa Paavolainen pohti modernin ihmisen kokemusta muuttuvassa, modernissa maailmassa. Hänen ajattelunsa tarjoaa hämmästyttäviä yhtymäkohtia moniin tämän päivän kysymyksiin.

Nykyaikaa etsimässä kääntää katseet sekä taiteessa että yhteiskunnassa vaikuttaviin ajankohtaisiin aiheisiin ja kannustaa katsojia osallistumaan keskusteluun. Näyttelyn teemat The New Me, Digital Mankind ja Nature Kingdom tuovat tarkasteluun sen, minkälainen ihminen asuttaa globaalia digimaailmaa ja mikä on hänen suhteensa ympäristöön, itseensä ja toisiin ihmisiin. The New Me -teema kuvaa sitä, miten kehitämme tänä päivänä itseämme ja identiteettiämme äärimmäisiäkin menetelmiä käyttäen. Ihminen on yhä vahvempi toimija ja vaikuttaja. Digital Mankind -teema käsittelee sitä, kuinka digitalisaatio ei muuta vain yksilöä vaan koko ihmiskuntaa; olemme suuren murroksen keskellä, jossa ajattelumme ja toimintatapamme ovat muuttumassa. Nature Kingdom kertoo siitä, kuinka vahvasti ihminen yrittää vangita luontoa ja eläinkuntaa siinä aina kuitenkaan onnistumatta.

Näyttelyn teoksissa sukelletaan nykyajan urheilubuumista somevaikuttamiseen, eläinten hyödyntämisestä digievoluutioon, muovijätteistä pakolaiskysymykseen ja virtuaalisodankäynnistä henkisiin rinnakkaistodellisuuksiin. Kolmen-neljän vuoden välein toistuva näyttelysarja antaa mahdollisuuden museon ja näyttelyihin valittujen taiteilijoiden osallistumiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tulevaisuuden näkymien avaamisen taiteen kautta.

Laajan näyttelyn on konseptoinut ja kuratoinut Pilvi Kalhama, lisäksi kuratointiin ovat osallistuneet Henna Paunu ja Päivi Talasmaa. Näyttelyn taiteilijat ovat: David Altmejd (s. 1974), Berlinde de Bruyckere (s. 1964), Harun Farocki (1944-2014), Maria Friberg (s. 1966), Hannaleena Heiska (s. 1973), Camille Henrot (s. 1978), Berglind Jóna Hlynsdóttir (s. 1979), Sasha Huber (s. 1975), Artor Jesus Inkerö (s. 1989), Saija Kassinen (s. 1983), Yazan Khalili (s. 1981), Klara Kristalova (s. 1967), Elke Silvia Krystufek (s. 1970), Antti Laitinen (s. 1975), Jonathan Monk (s. 1969), Ben Okri, Erwin Olaf (s. 1959), Aza Shadenova (s. 1989), Elly Strik (s. 1961), Pascale Marthine Tayou (s. 1967), Anne Tompuri ja Akram Zaatari (s. 1966).

”Menneisyyden totuuksiin ei enää uskota, tulevaisuuden totuudet eivät ole vielä hahmottuneet. Ei ole muuta varmuutta kuin nykyisyys – ja jos kysyt sen totuutta, niin se vastaa vain: etsi!”
Olavi Paavolainen: Nykyaikaa etsimässä (1929)

Valmiiden vastausten sijaan näyttely esittää kunkin taiteilijan kohdalla konkreettisen kysymyksen ja kannustaa katsojia osallistumaan keskusteluun haluamallaan tavalla. Näyttelytilassa erilaiset keskustelutavat kohtaavat, sillä vierailijat saavat vastata kysymyksiin ja jatkaa keskustelua Paavolaisen ajalta olevan kirjoituskoneen lisäksi sosiaalisessa mediassa näyttelyn aihetunnisteella #nykyaika2016. Näyttelyn julkaisussa asiantuntijat EMMAsta avaavat näkymiä samoihin kysymyksiin omista näkökulmistaan.

 

Simulation Box / 12.10.2016-

Hanna Haaslahden Simulation Box on teos, joka sijoittuu WeeGeen näyttelykeskuksen sisäänkäynnin viereen ulkotilaan ja on kaikkien vapaasti kokeiltavissa. Teos on interaktiivinen ja käytettävissä pimeään aikaan.

Teos on osa Saastamoisen säätiön kokoelmaa esittelevää Kosketus-näyttelyä, joka näin levittäytyy myös ulkotilaan. Simulation Box on tilausteos ja varta vasten suunniteltu WeeGeen julkisivun arkkitehtuuriin sopivaksi. Kyseessä on Saastamoisen säätiön toinen tilausteos, jonka taiteilija Hanna Haaslahti on toteuttanut yhdessä Oi Oi Collectiven ja EMMAn teknisen henkilökunnan avustamana. Tilausteokset mahdollistavat kokoelman kartuttamisen museon tilat ja tarpeet huomioiden, samalla museo on mukana taiteen tuotannollisena osatoteuttajana. Tilausteos on osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmistoa.

Simulation Box, 2016
Hanna Haaslahti yhdessä Oi Oi Collectiven kanssa
Infrapunasensori & filtteri, tietokone, videoprojektori, metalli, akryyli, lasi
Simulaatio toimii pimeässä

 

EMMAn ja WeeGeen juhlaviikko / 10.-16.10.2016

Kymmenvuotias EMMA on perustamisvuodestaan lähtien esittänyt laaja-alaisesti modernin ja nykytaiteen näyttelyitä, kuten Sophie Calle, Salvador Dalí, William Kentridge, Art&Language, Kazimir Malevich, Anette Messager, Joan Miró, Shirin Neshat, sekä ryhmänäyttelyitä. EMMA on osa vuonna 2006 perustettua Näyttelykeskus WeeGeetä. EMMA ja WeeGee juhlistavat 10-vuotista historiaansa Espoon Tapiolassa merkittävässä Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa arkkitehtuurikohteessa kokonaisella juhlaviikolla. Juhlaviikon runsas ohjelma sisältää mm. Silent Discon EMMAssa, deittailutapahtuman Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyssä, EMMA-klubilaisten kokemusopastuksia ja avoimia taidepajoja. Viikon ohjelmaan voi tutustua: http://www.emma.museum/uutinen/juhlaviikko

 

Aarno Ruusuvuori - betonin ja valon arkkitehti / 23.09.2016-29.01.2017

EMMA esittelee professori Aarno Ruusuvuoren (1925-1992) uraa niin uudisrakennusten kuin saneerauskohteiden kautta uudessa Tina Cavénin ohjaama dokumentissa. Tammikuuhun 2017 asti esitettävässä dokumentissa haastatellaan Ruusuvuoren puolisoa, arkkitehti Anna Ruusuvuorta ja kollegaa, arkkitehti Juhani Pallasmaata.

EMMA sijaitsee arkkitehti Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnittelemassa rakennuksessa. Alun perin Weilin & Göösin kirjapainoksi suunniteltu rakennus valmistui kolmessa vaiheessa vuosina 1964–74. Kirjapainotoiminta muutti muualle vuonna 1992. Espoon kaupunki osti kiinteistön 2001 ja se muokattiin näyttely- ja kulttuurikäyttöön. Rakennus on suojeltu.

Aarno Ruusuvuori - betonin ja valon arkkitehti, 2016
Kesto 15 min.
Suunnittelu ja ohjaus Tina Cavén
Kuvaus ja leikkaus Ville Tanttu
Musiikki Eetu Palomäki, Ilmari Kantola ja Ville Tanttu
Tuotanto EMMA - Espoon modernin taiteen museo
Esityspaikka: EMMA, Aitio, museon aukioloaikoina, lukuun ottamatta tilanteita, jolloin Aitio-tila on varattuna muuhun toimintaan

 

Nykyaikaa etsimässä - kuvamateriaali: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Nykyaikaa+etsimässä/
salasana: emmamuseum
Näyttelystä EMMAn nettisivuilla: http://www.emma.museum/nykyaikaa_etsimassa
Liite: Nykyaikaa etsimässä -näyttelyn taiteilijaesittelyt

Lisätietoa Nykyaikaa etsimässä -näyttelystä:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum, +358 40 533 4070

Hanna Mamia-Walther, amanuenssi, EMMA
hanna.mamia-walther@emma.museum, +358 43 826 7349

Reetta Kalajo, yleisötyön intendentti, EMMA
reetta.kalajo@emma.museum, +358 40 557 1422

 

Lisätietoa Hanna Haaslahden tilausteoksesta:
Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum, +358 43 824 6354

Lisätietoa Ruusuvuoren dokumentista:
Päivi Talasmaa, näyttelyintendentti, EMMA
paivi.talasmaa@emma.museum, +358 50 511 4206
Teoksesta EMMAn nettisivuilla: http://www.emma.museum/nayttely/ruusuvuori

Lisätietoa EMMAn ja WeeGeen juhlaviikosta:
Ingrid Orman, tuottaja, yleisöpalvelut, EMMA
ingrid.orman@espoo.fi, +358 43 8268724


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9074

Trending Articles