Quantcast
Channel: Lifestyle - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9013

Helena Tynell ja Nanny Still saavat Riihimäeltä omat kadut

$
0
0

Riihimäen kaupunki on nimeämässä kaksi katua suomalaisten lasitaiteilijoiden mukaan. Mattilantie on muuttumassa Helena Tynellin kaduksi ja Etelän Viertotie Nanny Stillin kaduksi. Katujen nimien muutokset ovat osa Riihimäen kaupungin tavoitetta kasvattaa tunnettuuttaan lasikaupunkina.

”Helena Tynell ja Nanny Still kuuluivat Riihimäen Lasi Oy:n suunnittelijoista merkittävimpiin ja rakastetuimpiin. Heidän vuorovaikutuksensa lasitehtaan kanssa on ollut luomassa Riihimäestä lasikaupunkia. Perinteisesti miesvaltaisella alalla Still ja Tynell nousivat aikanaan nopeasti merkittäviksi tekijöiksi”, Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther kertoo.

Kaupungin nimistötoimikunta on käsitellyt nimenmuutoksia ja suosittelee muutoksia.

Lasihistoria näkyy jo Riihimäellä katujen nimissä vanhan lasitehtaan alueella sekä Kumelan kaupunginosassa, entisen Kumelan lasitehtaan alueella. Vanhan lasitehtaan alueelta löytyy muun muassa Ilveskatu, Kolehmaisenkatu, Maikinpolku ja Aimo Okkolinin puisto. Kumelassa puolestaan on Hyttitie, Hyttimestarinkatu, Upokkaantie, Pillikatu ja Puhaltajankatu.

Kau­pun­ki­lai­set voi­vat ker­toa mie­li­pi­teen­sä ni­mien muu­tok­ses­ta

Kaupunki järjestää kuulemisen katujen nimien muutoksen vuoksi. Kaupunki on lähettänyt niille Mattilantien ja Etelän Viertotien varren asukkaille ja yrityksille kirjeen, joiden osoitteistoon nimenmuutoksella on vaikutuksia. Lisäksi kaupunki tiedottaa nimenmuutoksesta verkkokuulutuksella ja lehti-ilmoituksella. Kaupunkilaisten on mahdollisuus kertoa mielipiteensä nimenmuutoksista 28. huhtikuuta 2025 mennessä.

Kuulemisen päätyttyä nimien muutoksesta tehdään viranhaltijapäätös. Kadut nimetään lähtökohtaisesti asemakaavassa. Alueidenkäyttölain mukaan kadunnimen voi kuitenkin muuttaa myös erillisellä päätöksellä. Riihimäellä nimistön muuttamisesta päättää elinvoiman delegointisäännön mukaan kaavoituspäällikkö.

Rii­hi­mä­ki hyö­dyn­tää juu­ri­aan la­si­kau­pun­ki­na

Riihimäki hyödyntää tunnettuuden rakentamisessa vahvoja juuriaan lasikaupunkina. Riihimäen Lasi Oy (1910–1990) oli aikanaan Pohjoismaiden suurin lasitehdas. Lisäksi seudulla on vuosikymmenten saatossa toiminut useita lasitehtaita.

Lasitaiteilija Helena Tynell (1918–2016) teki työtä etenkin lasin ja keramiikan parissa ja suunnitteli monipuolisesti suomalaisille, ruotsalaisille, saksalaisille ja amerikkalaisille yrityksille. Tynellille ominaista on graafinen ja veistoksellinen muotoilu. Hänet tunnetaan etenkin Aurinkopullon suunnittelijana.

Lasitaiteilija Nanny Still (1926–2009) tunnetaan etenkin Harlekiini-lasistosta, mutta myös Flindari-pullot ovat muodostunet keräilyklassikoiksi. Still aloitti heti Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1949 valmistettuaan vakituisena suunnittelijana Riihimäen Lasi Oy:ssä. Still asui vuodesta 1959 eteenpäin Brysselissä ja suunnitteli lasia useisiin eri maihin.

Suo­men la­si­museo on Rii­hi­mäen suo­si­tuin vie­rai­lu­koh­de

Nykyisin Riihimäen Lasi Oy:n entisessä tehdasrakennuksessa, Tapio Wirkkalan suunnittelemissa tiloissa, toimii Suomen lasimuseo. Suomen lasimuseo kuuluu maailman arvostetuimpiin lasimuseoihin New Yorkissa sijaitsevan Corning Museum of Glassin sekä Lontoossa sijaitsevan Victoria and Albert Museumin lisäksi.

Osana lasikaupunkityötä Riihimäki järjestää kansainvälisen lasibiennaalin, Finnish Glass Biennalen. Tapahtuma kutsuu lasin ystävät kesäkuussa viikoksi Riihimäelle, Iittalaan ja Nuutajärvelle. Tapahtuma järjestetään 5.–8. kesäkuuta 2025 ensimmäistä kertaa.

Katso kadunnimien muutosalueet kartalla Vaikuta nyt -sivulla

Kuulutus katujen nimien muutoksesta

Riihimäki lasikaupunki

Finnish Glass Biennale -lasitapahtuma 

Aiempi tiedote: Riihimäki puhaltaa henkiin lasikaupungin perinteen (joulukuu 2024)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9013

Trending Articles